Osvežite i sačuvajte posuđe

Kuća, Lifestyle — By on June 30, 2010 4:16 pm

PosudjeU vreme različitih slava i proslava domaćice pred goste iznose najlepše servise, escajg i čaše, ono najbolje što se generacijama skupljalo i čuvalo. Nažalost, porcelan i kristal, a naročito srebrnina, vremenom poprimaju ružne žute fleke.

Kako biste posuđu vratili stari sjaj, naučite kako da ga očistite i pravilno sačuvate za sledeću upotrebu. Vaši gosti će biti očarani.

  • Kristalne čaše, požutele porcelanske tanjire i šoljice istrljajte pastom za zube, ostavite da malo odstoji, a zatim isperite mlakom vodom.
  • Čaše od kristala zablistaće čim ih ispolirate mekanom pamučnom krpom nakvašenom sirćetom.
  • Kristalne činijice za salate ili masline potopite u sud sa mlakom vodom u koju ste sipali deterdžent za suđe i kesicu boraksa. Dobro ih isperite i ostavite da se prirodno ocede.
  • Escajg posle pranja odmah obrišite kako na njemu ne bi ostale mrlje od vode koje se kasnije teško uklanjaju.
  • Srebrni escajg čistite pastom za zube ili sodom bikarbonom rastvorenom u malo vode. Za glancanje koristite isključivo meku flanelsku krpu.
  • Kobaltne servise nikako nemojte da perete u mašini za sudove. Potopite ih u vrelu vodu u koju ste dodali deterdžent za suđe i ostavite da odstoje.
  • Drške od šoljica za kafu oko kojih se nahvatala masnoća perite toplom vodom, deterdžentom za suđe, a trljajte četkicom za zube.

Drage domaćice, nakon ovih saveta, verujemo da će vaše posuđe biti blistavo.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
U zatvoru zabranjeno čitanje Kosmopolitena

Stiven Hadson iz Novog Zelanda, koji izdržava zatvorsku kaznu od 16 godina zbog ubistva, tužio je upravu zatvora zbog toga...

Close