Odstranjivanje fleka sa tkanine

Kuća, Lifestyle — By on April 8, 2010 9:22 pm

Fleka od vinaSvakoj domaćici dobrodošla je svaka pomoć i savet, kako u kuvanju, čišćenju, tako i u ostalim kućnim poslovima. Zato u nastavku govorimo o praktičnim savetima za domaćice.

Pri čišćenju tkanina, svi dobro znamo da je najbolje što pre očistiti mrlju. Za zaštitu ostatka tkanine ispod stavite krpu koja dobro upija ili kuhinjski ubrus. Fleke čistite tako da tkaninu trljate od ruba prema sredini mrlje. Tako ćete sprečiti da se još više proširi.

Delotvorno sredstvo kao prva pomoć za ublažavanje ili uklanjanje mrlja je, verovali ili ne, mineralna voda. Natopite mrlju vlažnom krpicom, ostavite par minuta i protrljajte.

Mrlje od piva

Mrlje od piva na odeći uklonićete tako da mrlje poprskate lakom za kosu. Dok je lak još mokar prebrišite čistom krpom. Nestaće i lak i mrlje.

Mrlje od rđe

Mrlje od rđe na belom vešu možete ukloniti tako da okruglu krišku limuna stavite na mrlju, prekrijete je belim komadom tkanine i pritisnete ugrejanom peglom. Limun grejite toliko dugo dok mrlja ne nestane. Nakon toga veš operite u toploj vodi, kao i obično, kako biste uklonili žutu mrlju od limuna i pegle.

Mrlje od kafe ili kakaa

Mrlju od crne kafe ili kakaa najbolje je ukloniti dok su sveže. Prelijte je s malo hladnog mleka i odmah isperite u vodi s detrdžentom.

Mrlje od kafe na vuni i pamuku operite mineralnom vodom ili isperite hladnom vodom sa nekoliko kapi hidrogena. Ako je mrlja stara potopite je u toplu vodu s deterdžentom za ručno pranje tkanina ili je istrljajte mešavinom vode i alkohola.

Voćne mrlje

Voćne mrlje možete očistiti kiselim mlekom. Ostavite ga da deluje na mrlji nekoliko minuta i zatim isperite toplom vodom.

mrlja od voskaMrlje od voska

Vosak najpre odstranite oštricom noža, zatim tkaninu stavite između dva lista novinskog papira i pređite preko njih ugrejanom peglom. Vosak će omekšati i nestati. Budite oprezni sa sintetičkim tkaninama, jer ne podnose visoke temperature.

Mrlje od čokolade

Svežu fleku od čokolade odmah isperite toplom vodom. Na sintetičkoj tkanini tapkajte 12-postotnim hidrogrenom. Na vuni i svili kapnite nekoliko kapi vode i amonijaka.

Mrlja od žvakaće gume

Žvakaću gumu skinite sa garderobe tako što ćete odevni predmet staviti u plastičnu kesu, dobro zatvorite i ostavite na nekoliko sati u zamrzivaču. Žvaka će se smrznuti pa ćete je lako skinuti.

Masne mrlje

Masnu fleku natopite deterdžentom za pranje suđa ili običnim sapunom. Ostavite 5 minuta i dobro isperite trljanjem.

Mrlja od krvi

Fleku od krvi odstranite hladnom vodom i sapunom. Ako je mrlja stara koristite deterdžente sa enzimima ili vodu i so.

Mrlje od vina
Mrlju od vina nasapunjajte i isperite nekoliko puta, zatim normalno operite.

Drage dame, sa vama smo podelili male tajne za lakše čišćenje i nadamo se da će vam biti od pomoći.


Tags: , , , , , , , , , , , , ,

3 Komentara

 1. Milica says:

  a sta je sa mrljama od sminke, pudera?! :)

  • taty says:

   Draga Milice, ako možda imate savršen savet kako da se i mrlje od šminke i pudera otklone na jednostavan način, slobodno ga podelite i sa nama. Možemo ga dodati na listu :)

 2. Milica says:

  Ne znam :(, skoro sam isflekala omiljenu majicu puderom i nista sem hemijskog cisceja ne bih znala…:(

Ostavite komentar


Read previous post:
Obožavatelj grubo iskritikovao Seku Aleksić

Jedan obožavatelj Seke Aleksić, vlasnik veb domena sekasuperstar.com, javno se oprostio od svoje nekadašnje miljenice. Iako je do sada važio...

Close