Dan planete Zemlje

Lifestyle — By on April 22, 2012 7:21 pm

 

Danas se slavi međunarodni Dan planete Zemlje koji se obeležava i širom Srbije različitim manifestacijama, u cilju skretanja pažnje na značaj očuvanja prirode.

U Beogradu su se delile besplatne sadnice, a održana su i brojna predavanja u okviru Supernatural festivala.

Ozonske rupe, globalno otopljenje, nestanak biljnih i životinjskih vrsta. Za sve je to kriv čovek! Kako bi pomoglo u obogaćivanju zelenog omotača, ali i pomoglo građanima da urede svoje terase i bašte, Gradsko zelenilo je podelilo 1.500 sadnica na Čukarici.

Ove godine nije bilo gužve, jer su sadnice iznošene pomalo, na svakih pola sata. Mnogi su strpljivo čekali da iz kamiona iznesu baš onu biljku koja im odgovara, ali nijedna sadnica nije ostala “neudomljena”.

Ovakvom akcijom podiže se svest da svako može da doprinese zdravlju planete. Tome je posvećen i ekološki festival Supernatural, na Adi Huji, koji osim muzičkog programa nudi i brojna predavanja u okviru zelenih učionica, kako za najmlađe, tako i za sve koji žele da očuvaju okolinu.

Supernatural promoviše i zdrav način ishrane na Zelenoj pijaci, kao i zdrav način života, pa se promoviše bicikl kao prevozno sredstvo. Tako je ulaz za one koji biciklom dođu na festival bio besplatan.

Posetioci festivala su mogli da uživaju u muzici bendova Zemlja gruva, Duška Gojkovića & Belgrade Summit oktet i drugih bendova.

Pored muzičkog programa organizovan je bio i ekološki sadržaj poput zelene učionice, gde su posetioci mogli da čuju zanimljiva predavanja iz oblasti zaštite voda, biodiverziteta, upravljanja otpadom itd.

U okviru obeležavanja Dana planete Zemlje organizovana je i akcija čišćenja na Velikom ratnom ostrvu koja ove godine podrazumeva sakupljanje PET ambalaže koja je ostala na ostrvu posle povlačenja Dunava.

U Pirotu je održana kampanja “Oplaneti se!Recikliraj” u okviru koje je organizovano prikupljanje plastične ambalaže, starog papira i elektronskog i električnog otpada.

 

Tags: , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Fed kup ženska teniska reprezentacija
Srbija u finalu Fed kupa

  Ženska teniska reprezentacija Srbije plasirala se u finale Fed kupa. Predvođene Anom Ivanović i Jelenom Janković, Srpkinje su do...

Close