U Srbiji danas probno emitovanje digitalnog signala

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on March 21, 2012 4:57 pm

 

U Srbiji danas počelo probno emitovanje digitalnog televizijskog signala, najavilo je Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze (ETV).

Prema proceni ETV, digitalni signal iz Inicijalne mreže moći će da primi oko 40 odsto stanovništva Srbije.

U okviru Inicijalne mreže biće emitovano 10 televizijskih programa u standardnoj (SD) rezoluciji i jedan program u visokoj (HD) rezoluciji.

Inicijalna mreže je, u eksperimentalnoj fazi, namenjena za testiranje sistema, predajnika, prijemnika, različitih parametara i mogućnosti prostiranja i prijema.

Digitalni signal će biti emitovan preko mreže od 13 predajnika i dva repetitora koji rade na istoj frekvenciji kao i matični predajinici.

Za prijem digitalnog signala potreban je TV prijemnik sa DVB-T2 tjunerom ili poseban uređaj “Set top boks” koji omogućava da se signal prati na standardnom televizoru.

Kako je saopšteno, najveći deo opreme za formiranje mreže za prenos digitalnog signala obezbeđen je iz IPA fondova Evropske unije i uz pomoć Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, a planiranje, projektovanje, montažu i testiranje uradili su stručnjci ETV-a.

Ističe se da će se puštanjem u rad mreže digitalnih predajnika Srbija pridružiti većini evropskih zemalja u kojima je započet proces prelaska sa analognog na digitalno emtovanje televizijskog programa.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Evrovizija 2012
Joksimović prvi nastupa u drugom polufinalu Evrovizije

  Predstavnik Srbije Željko Joksimović će pesmu ''Nije ljubav stvar'' izvesti 24. maja, kao prvi izvođač u drugom polufinalu "Pesme...

Close