Šta treba da sadrži paket za prvu pomoć?

Aktuelno, Lifestyle, Srbija i region, Vesti — By on June 8, 2010 7:31 pm

Prva pomoćPravilnik o tehničkim uslovima za vozila, usklađen sa novim Zakonom o saobraćaju, završen je i trebalo bi da stupi na snagu početkom jula, potvrđeno je u ponedeljak “Novostima” u Ministarstvu za infrastrukturu.

Ovim pravilnikom će, između ostalog, biti propisano i šta tačno treba da sadrži komplet za prvu pomoć.

U odnosu na pakete koji se sada prodaju, u novom će biti obavezno i “toplotno ćebe”, koje održava temperaturu povređenog, kao i folija za davanje veštačkog disanja i uputstvo za pružanje pomoći, koje izdaje Crveni krst.

Razloga za “obijanje pragova” prodavnica auto-opreme ipak nema, jer će svi dobiti razuman rok za zamenu kutija sa crvenim krstom.

“Vozači će morati da nabave novi komplet za prvu pomoć u roku od godinu dana od stupanja na snagu novog pravilnika”, objašnjava za “Večernje novosti” Demir Hadžić, načelnik Odeljenja za bezbednost saobraćaja u Ministarstvu za infrastrukturu.

On kaže da su definisana dva tipa kutija: jedna za putnička vozila i kamione, a druga za motocikliste. Njihov sastav usaglašen je sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, a uzeti su u obzir i evropski standardi. Za dvadeset godina, koliko je prošlo od prošlog pravilnika, promenjen je i ceo pristup pružanju prve pomoći.

Prema odredbama novog Zakona, vozači koji se zateknu na mestu saobraćajne nesreće obavezni su da pomognu povređenima. Ta odredba mogla bi da spase mnoge živote. Hitna pomoć, po evropskom standardu, na mesto nesreće stiže za pet do sedam minuta, ali više od 50 odsto smrtnih ishoda dogodi se baš u tih nekoliko minuta od nesreće.

Pravilnikom se propisuje i da svetlost prednjih farova mora da bude bela, a da bočna stakla ne smeju da budu previše zatamnjena.

“Nećemo dati isti rok za prilagođavanje svim novim tehničkim uslovima. Za neke će biti šest meseci, za neke godinu, za neke čak i dve. Ali, na vreme ćemo o svemu obavestiti vozače, pa nikakve panike ne treba da bude”, objašnjava Hadžić.

Šta sve morate imati u paketu za prvu pomoć:

- Sterilna gaza
- Trouglasta marama
- Hanzaplast
- Lepljivi flaster
- Kaliko zavoj
- PVC kesa
- Izotermalni prekrivač
- Makaze sa zaobljenim vrhom
- Zihernadle
- Zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja
- Papir i olovka
- Uputstvo o pružanju prve pomoći

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Farma: Đus ne navija više za Minu?!

Iako su brat i sestra, Ivan Ivanović Đus ne navija više za Minu Kostić na Farmi, piše "Alo"! Kada su...

Close