Preminula Ružica Sokić

Aktuelno, Kultura, Srbija i region, Vesti — By on December 19, 2013 7:41 pm

 

Čuvena glumica Ružica Sokić umrla je jutros u 79. godini života posle duge i teške bolesti. Ružica je oko 10.30 preminula na odeljenju neurohirurgije Kliničkog centra Srbije.

Ružica Sokić rođena je 1934. u Beogradu kao kćerka trgovca i suvlasnika lista “Pravda” Petra Sokića (1893 — 1964). Još kao devojčica učestvuje u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio-Beograda, a godine 1958. diplomirala je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Kraće vreme bila je članica Savremenog pozorišta, ali ubrzo prelazi u Atelje 212.

Glumila je u oko 40 filmova; već za prvu ulogu (“Gorki deo reke”, 1965, J. Živanovića) nagrađena je Srebrnom arenom na festivalu u Puli. Najveće uspehe ostvarila je glavnim ulogama pevačice u filmu “Kad budem mrtav i beo” (Ž. Pavlovića, 1967) i prostodušne uličarke u filmu “Žuta” (V. Tadej, 1973), za koju je u Puli nagrađena Zlatnom arenom.

Za svoj filmski i pozorišni rad dobila je brojne nagrade i priznanja, među kojima je i “Dobričin prsten”, a tokom 2010. objavila je knjigu sećanja “Strast za letenjem”.

(Blic)

 

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Svis
Od 19. decembra let na liniji Ženeva – Beograd

  Od 19. decembra švajcarska aviokompanija "Svis internešnel erlajns" uvešće liniju Ženeva – Beograd. Na toj liniji švajcarska kompanija će...

Close