Počinje škola, uz protest prosvetara

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on August 31, 2014 9:13 am

 

Za osnovce i srednjoškolce u Srbji završava se letnji raspust i nova školska godina počinje sutra, na nastavu kreću i đaci čije su škole oštećene u majskim poplavama ali i oko 68.500 prvaka, ali ni ovaj 1. septembar neće proći bez štrajka sindikata u obrazovanju.

Unija sindikata prosvetnih radnika zakazala je protestno okupljanje za sutra u podne na beogradskom Trgu Nikole Pašića, a njihov glavni zahtev je da prosveta i zdravstvo budu izuzeti od najavljenog smanjenja zarada u javnom sektoru.

U školama članicama Unije neće biti nastave, osim prijema prvaka, a taj sindikat traži i donošenje strategije sa jasno definisanim rešenjima za tehnološke viškove o kojima se svake jeseni priča, a situacija je, kako kažu u Uniji, sve gora.

Podaci o tome koliko će ljudi u prosveti ovog septembra ostati bez posla, a koliko njih će raditi sa umanjenom normom, jer je sve manje dece u našim školama, biće poznati za nekoliko dana, a u Ministarstvu prosvete rešenje ovog problema između ostalog vide u otvaranju produženog boravka.

Što se tiče potencijalnih tehnoloških viškova, oni zaista jesu problem u državi u kojoj je sve manje učenika”, rekao je Tanjugu pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević i istakao da bi za one koji ostaju bez norme rešenje moglo da bude u otvaranju produženog boravka i celodnevne nastave u školama.

Inače, u ponedeljak će prvi put u đačke klupe sesti oko 68.500 prvaka, približno koliko i prošle godine i u školama će ih dočekati svečanim prijemima, prigodnim poklonima, itd.

Ove školske godine u Srbiji se otvara nekoliko novih škola i to u Novom Sadu, dve škole u Novom Pazaru, beogradskom naselju Ovča, a rekonstruisana je i škola u Aleksincu.

Đaci iz poplavljenih područja, u Obrenovcu, Osečini, Krupnju, Loznici, neće kasniti sa nastavom, podsećaju iz Ministarstva prosvete i navode da izvođači radova imaju rok od 40 dana za sanaciju, malterisanje, krečenje a do tada će časovi biti organizovani na višim spratovima školskih zgrada.

Iz Ministarstva napominju da će svi učenici iz poplavljenih mesta, od 1. do 8. razreda, njih oko 60.000, dobiti besplatne knjige. Zahvaljujući donatorima, imaće i rančeve i školski pribor i ta akcija je odvojena od projekta besplatnih udžbenika za đake do 1. do 4. razreda, koji je ove godine državu koštao oko 700 miliona dinara.

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Milena Vasic
Milena Vasić čeka bebu?

  Popularna glumica Milena Vasić i reditelj Jug Radivojević trebalo bi uskoro da dobiju prvo zajedničko dete. "Alo" saznaje da...

Close