Upis đaka prvaka počinje 2. aprila

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on March 25, 2012 1:24 pm

 

Upis đaka prvaka u osnovnim školama u Srbiji počeće 2. aprila i trajaće do početka naredne školske godine, 1. septembra, najavljeno je iz Ministarstva prosvete i nauke.

Upis prvaka trebalo bi da se završi do kraja maja, ali će roditeljima koji to ne stignu da urade biti ostavljena mogućnost da svoju decu u školu upišu do početka nove školske godine, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu prosvete.

Prilikom upisa potrebno je poneti izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrdu da je dete pohađalo pripremni predškolski program.

Izuzetno, deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu, bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije.

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine, 1. septembra ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Ove godine to su deca rođena od 1. marta 2005. do 1. marta 2006. godine. Pre polaska u školu deca pohađaju obavezni predškolski program koji traje devet meseci.

U školu mogu poći i deca uzrasta od šest do šest i po godina, ukoliko psiholzi i pedagozi procene da su dovoljno zrela za to.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa kazne za roditelje koji bez opravdanog razloga nije upisano u školu, od 5.000 do 25.000 dinara.

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Marko Jarić i Adrijana Lima
Marko Jarić: Želim da mi Adrijana rodi sina

  Marko Jarić je tokom boravka u Beogradu saznao da je njegova supruga Adrijana Lima ponovo trudna! Kako saznaje Press,...

Close