Objavljena rešenja testa iz srpskog jezika

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on June 18, 2012 7:08 pm

 

Osmaci su danas polagali završni ispit iz maternjeg jezika, sutra polažu test iz matematike. Ministar Žarko Obradović izvukao kombinaciju sa rednim brojem dva.

U klupama širom Srbije malu maturu polažu 78.004 osmaka, slobodnih mesta u srednjim školama ima 83.335. Preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati 21. juna.

Na testu je deset zadataka nepoznato, pet pitanja je identično sa zadacima iz zbirki, a pet sa izmenjenim sadržajem. Svaki zadatak nosi po jedan bod.

Rešenje zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, koje su đaci danas polagali na maloj maturi, treba da bude postavljeno na internet adresi Ministarstva prosvete i nauke, na sajtu www.mpn.gov.rs.

Na sajtu RTS-a oko 14 sati objavljeni su rezultati testa iz srpskog (maternjeg) jezika, koji su osmaci danas rešavali u okviru završnog ispita.

Đaci su polagali kombinaciju pitanja broj dva, a tačni odgovori mogu se videti na Internet portalu www.rts.rs.

Sajt Ministarstva prosvete i nauke, gde takođe treba da bude objavljen “ključ”, praktično od podneva je preopterećen i još ne funkcioniše.

Oko 1.300 učenika osmih razreda na Kosovu i Metohiji danas je počelo polaganje “male mature”.

Prvi dan polaganja mature u svim osnovnim školama na Kosovu protekao je bez problema, rekao je Tanjugu poverenik Ministarstva prosvete i nauke u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović. Stojčetović je naglasio da u srednjim školama na Kosovu i Metohiji ima mesta za sve svršene osnovce.

“Da li je test bio težak videćemo nakon ocenjivanja”, rekao je ministar Žarko Obradović.

Uputstvo za ocenjivanje je, kako je naveo Obradović, veoma jasno, ali se pregledači u slučaju nejasnoća mogu obratiti nadležnima u Centru za ispite pri Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Kontrola je, prema ministrovim rečima, ove godine stroža, uveden je i supervizor, koji učestvuje i nadzire sve faze ispita, uključujući i ocenjivanje i primedbe.

Test iz srpskog (maternjeg) jezika počeo je u 10 sati, a 15 minuta pre toga ministar Obradović je u direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a i Prvom programu Radio Beograda od tri ponuđene izvukao kombinaciju sa rednim brojem dva.

“Bilo je dovoljno vremena da se prouče zadaci i mislim da su đaci spremni. Bila su i dva probna testiranja”, kazao je Obradović i poželeo sreću osmacima.

U utorak je test iz matematike, a preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati 21. juna.

Ako je đak sprečen da pristupi polaganju završnog ispita, zbog bolesti ili iz drugog razloga, roditelj, odnosno staratelj obavezan je da to prijavi odeljenskom starešini, najkasnije sat pre početka testa. U tom slučaju đaci će polagati malu maturu u avgustu.

Upražnjenih mesta u srednjoškolskim klupama ostaće sigurno. Ukupno ih ima 83.335, što je za 5.331 više nego što će malih maturanata izaći na poslednji ispit u osnovnoj školi, navodi “Politika”.

(B92)

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Vichy dercos linija za negu kose
Nova linija Vichy proizvoda za kosu

  Specijalizovana linija Vichy proizvoda za negu kose i vlasišta Dercos, bogatija je za nove proizvode koji hrane i obnavljaju...

Close