Završen test iz matematike, rešenja na sajtu

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on June 19, 2012 6:40 pm

 

Ključ sa rešenjima testa iz matematike, koji su osmaci rešavali na polaganju male mature objavljen je na sajtovima Ministarstva prosvete i nauke i RTS-a.

Pred đacima je danas bilo 20 zadataka iz kombinacije broj 1, koju je neposredno pre početka polaganja izvukao ministar prosvete Žarko Obradović.

Polaganje počelo u 10 sati u osnovnim školama, a trajalo je do 12 časova.

Neposredno pre početka polaganja, oko 9.45, ministar prosvete Žarko Obradović je u direktnom prenosu na Radio-televiziji Srbije izvukao kombinaciju 1 koja se rešavala na završnom ispitu iz matematike.

Na ispitu je bila zabranjena upotreba mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja. Na polaganju nije bila dozvoljena ni upotreba digitrona, a od pribora dozvoljeno je koristiti grafitne i hemijske olovke, gumice za brisanje, šestare, lenjire i trouglove.

Jedan učenik iz Prokuplja pokušao je jutros da koristi “bubicu”, pa je udaljen sa ispita, rekao je Tanjugu predsednik Republičke upisne komisije i pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić.

Prema njegovim rečima, i na jučerašnjem testu iz srpskog jedan učenik iz Grocke nepristojno se ponašao pa je udaljen sa ispita pošto je prethodno tri puta bio opomenut. Osmak je, kako kaže, bio suviše nemiran, lupao je nogama, osvrtao se, ometao druge đake i tri puta je opomenut.

“Za takve đake, kao predsednik Republičke upisne komisije, tražiću da ponovo izađu na ispit u avgustu, jer svakako malu maturu moraju da završe”, rekao je Kostić.

Na jučerašnji test, prema rečima ministra Obradovića, zakasnio je 231 učenik, ali im je dozvoljeno da se priključe i da rade zadatke. Takođe, malu maturu rešava i 636 odraslih polaznika iz Programa “Druga šansa” i 296 đaka iz Republike Srpske, rekao je ranije danas Obradović.

Đaci osmog razreda u Srbiji juče su završili prvi deo polaganja male mature, pošto su rešavali testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Na završnom ispitu, učenik može da ostvari najviše 20 bodova po predmetu, što znači maksimalno 40 bodova. Na osnovu opšteg uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole, broja bodova dobijenih na osnovu rezultata na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole i na osnovu rezultata na završnom ispitu izvršiće se rangiranje učenika.

Na testovima iz srpskog jezika i matematike ima 50 odsto nepoznatih pitanja, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto potpuno poznatih zadataka.

U dogovoru sa poverenikom za informacije od javnog značaja od ove godine rezultati završnog ispita biće istaknuti u zgradama osnovnih škola, a ne kao do sada na ulaznim vratima ili prozorima.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna. Eventualne žalbe učenika na rezultate podnose se 21. juna u osnovnim školama, a žalbe okružnim upisnim komisijama dan kasnije, 22. juna.

Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna u osnovnim školama i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs. Rezultati na sajtu biće objavljeni pod šiframa poznatim đacima i roditeljima.

Osmi razred završilo je 78.004 učenika, a u srednjim školama ima 83.335 slobodnih mesta.

(B92)

 

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Danijela i Ognjen
Prva bračna svađa! Danijela izbacila Ognjena

  Iako nisu još ni mesec dana u braku, manekenka je već počela da uslovljava Ognjena. Tako to počinje, od...

Close