Novak Đoković posetio vrtić u Lešnici

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on September 18, 2012 3:07 pm

 

Ambasador UNICEF-a i najbolji srpski teniser Novak Đoković posetio je danas dečji vrtić “Ispod lipa” u Lešnici kod Loznice.

Tokom posete vrtiću on je ukazao na značaj obezbeđivanja uslova za rad sa najmlađima, naročito sa decom iz ugroženih grupa.

Đoković je tom prilikom rekao da deca zaslužuju da imaju priliku za razvijanje svog punog potencijala i da bi bi u toj nameri svi trebalo da se ujedine i daju najviše od sebe, uprkos ograničenim resursima, posebno kada su u pitanju deca iz najugroženijih i manjinskih grupa.

Deci bi trebalo pomoći u obezbeđivanju uslova, boljoj ishrani i sporstkim aktivnostima, jer najmlađi u Srbiji imaju veliki talenat za sport, ukazao je Đoković i izrazio očekivanje da će rekonstrukcija objekta u Lešnici promeniti živote tamošnjih i građana Loznice.

“Još jednom sam imao priliku da vidim koliko je ovaj vrtić jedinstveno i posebno mesto gde deca imaju priliku da razviju svoju maštu i kreativnost”, istakao je proslavljeni teniser.

Direktorka Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg rekla je novinarima prilikom posete vrtiću “Ispod lipa” da “Srbija nije bogata zemlja” i da bi zbog toga trebalo da ulaže u svoj najvredniji potencijal, a to su, prema njenom mišljenju, ljudski resursi.

Ona je dodala da u Srbiji postoji mnogo mesta u kojima deca nisu dobila šansu kao u Lešnici i da se takva prilika najređe pruža upravo mališanima koji bi od pohađanja predškolskih programa najviše dobili, a to su deca sa smetanjama u razvoju, kao i najmlađi iz siromašnih porodica ili manje razvijenih i seoskih sredina.

“Toj deci je neophodna podrška da bi razvijala svoje samopouzdanje, ojačala emocionalnu sigurnost i da bi zajedno sa svojim vršnjacima istraživala svet, a najmlađi kojima se pruže kvalitetniji uslovi, bolje uče u školama i imaju manju problema u ponašanju”, navela je Rajhenberg.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da taj grad godinama vodi odgovornu politiku čiji je osnovni cilj, uz brži ekonomski lokalni razvoj i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, briga o građanima, a pre svega o deci i omladini.

On je dodao da je uz podršku UNICEF-a vrtić u Lešnici opremljen i da su uređeni dvorište i igraonica, čime su najmlađi iz tog mesta i dobili priliku da u najranijem detinjstvu mogu da uče sa vršnjacima igrajući se uz kreativne oblike aktivnosti podšku vaspitača.

Posebna briga je vođena o mališanima iz siromašnih porodica, najmlađima sa posebnim potrebama i romskoj deci, a na taj način Loznica pokazuje spremnost da sprovodi Zakon o predškolškom vaspitanju i obrazovanju na području grada, naglasio je Petrović.

Đoković se, prilikom posete vrtiću u nadležnosti Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje ”Bambi” iz Loznice, igrao i družio sa više od 40 najmlađih, koji su mu pokazivali prostorije u kojima borave, igre koje su tamo naučili i svoju umešnost u crtanju.

Đokovića je kod vrtića “Ispod lipa”, skandirajući njegovo ime, dočekalo više stotina građana, među kojima je bilo najviše omladine, a mnogi su mu se, dok je gledao kroz prozor vrtića, obraćali u želji da dobiju njegov autogram, od kojih su neki imali sreće.

Vrtić “Ispod lipa” otvoren je u okviru saradnje UNICEF-a, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Centra za interaktivnu pedagogiju, a taj projekat finansijski su podržali kompanija IKEA i teniser Đoković.

Zgrada vrtića u Lešnici, koja ima oko 5.000 stanovnika i udaljena je 15 kilometara od Loznice, prvobitno je bila lokalna ambulanta, a zatim je kancelarija mesne zajednice.

(Mondo)

 

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Lenovo IdeaPad U510
Novi Lenovo IdeaPad U510 laptop

  Lenovo je nedavno predstavio svoj novi ultrabook sa 15,6 inčnim ekranom, još jedan u nizu izuzetno tankih i laganih...

Close