Tunižani obeležili prvu godišnjicu revolucije

Aktuelno, Najsvežije vesti, Vesti — By on January 14, 2012 8:30 pm

Građani Tunisa danas su, proslavom u glavnom gradu, obeležili prvu godišnjicu revolucije koja je pokrenula “arapsko proleće”.

Demonstranti su prošle godine primorali predsednika Zina el Abidina Ben Alija da se povuče sa vlasti i pobegne u Saudijsku Arabiju.

Tunis je od tada postao primer za demokratske promene na Bliskom istoku, dok su narodne pobune menjale političku sliku regiona. Revolucija u Tunisu inspirisala je pobune u Egiptu, Libiji, Siriji i Jemenu.

Nove vlasti Tunisa nisu se mešale u organizovanje proslave prve godišnjice revolucije na ulicama glavnog grada.

Građani su šetali Avenijom Burgiba i uzvikivali “Tunis je slobodan” i “Zbogom diktaturi”, a neki su mahali državnim zastavama.

Iako je ostvario napredak ka demokratiji, Tunis je i dalje suočen sa problemima siromaštva i nezaposlenosti, a društvo je podeljeno povodom rasta uticaja islamista, kojima je bilo zabranjeno učešće u javnom životu tokom Ben Alijeve vladavine.

Zvaničnom delu proslave, čiji je domaćin novi predsednik i bivši zatvoreni disident Moncef Marzuki, prisustvovaće predsednici Katara, Libije i Alžira.

Tags: , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Udaje se Šakira?

Pevačica Šakira i njen dečko, fudbaler Žerard Pike planirali su da se venčaju ovog leta, prenose kolumbijski mediji. Venčanje pevačice...

Close