Sahranjen patrijarh Pavle

Aktuelno, Najsvežije vesti, Srbija i region, Vesti — By on November 19, 2009 7:00 pm

Patrijarh PavleNjegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle sahranjen je danas oko 14 h, na groblju manastira u Rakovici. Njegova želja da tu bude sahranjen, uz patrijarha Dimitrija, je ispoštovana.

Opelo je služeno na platou ispred Hrama Svetog Save. Preko 600.000 ljudi je došlo da se poslednji put oprosti sa patrijarhom.

Patrijarh vaseljenski Vartolomej i čuvar trona Srpske pravoslavne crkve mitropolit Amfilohije služili su, sa episkopima i sveštenstvom, opelo na platou ispred Hrama Svetog Save.

Molitvu za pokoj duše patrijarha Pavle sasluživali su i poglavari drugih pravoslavnih crkava, patrijarh Rumunske pravoslavne crkve Danilo, arhiepiskop Albanske pravoslavne crkve Anastasios i mitropolit Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke Hristifor.

U sabornoj molitvi poglavaru SPC učestvovali su i mitropoliti Ruske pravoslavne crkve, minski i slucki Filaret, Jerusalimske patrijaršije Isahije, Aleksandrijske patrijaršije Petar i Gruzijske patrijaršije mitropolit Gerasim, a u ime Atinske i Kiparske arhiepiskopije mitropoliti Elasonosa Vasilije i Pafosa Georgije.

Sahrani srpskog patrijarha prisustvovali su, uz najviše crkvene velikodostojnike SPC i drugih pravoslavnih crkava, predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, princ Aleksandar Karađorđević i nekadašnji predsednik SRJ i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Prisutne su bile i državne delegacije iz Grčke, Rusije, Kipra, Vatikana, BiH, Crne Gore, i drugih zemalja.

Nakon opela, pogrebna povorka sa posmrtnim ostacima patrijarha Pavla stigla je nešto pre 13 časova u Rakovicu.

Pomen na grobu služili su vaseljenski patrijarh Vartolomej i mitropolit crnogorsko -primorski Amfilohije sa arhijerejima i sveštenstvom, a pročitana je poruka patrijarha Moskovskog i sverusije Kirila.

Kovčeg s telom patrijarha Pavla položen je pored groba patrijarha Dimitrija, koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve bio od 1920. do 1930. godine.

Tags: , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Knjiga “Novi početak”

Knjiga "Novi početak" autora Tonija Parsonsa, još jedna je u nizu njegovih knjiga koje Vas ne ostavljaju ravnodušnim. Džordž Bejli,...

Close