Julija Timišenko osuđena na sedam godina zatvora

Aktuelno, Najsvežije vesti, Vesti — By on October 11, 2011 3:21 pm
Julija Timošenko

Julija Timošenko

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko danas je pred sudom u Kijevu proglašena krivom, i osuđena na sedam godina zatvora za prekoračenje ovlaštenja, jer je 2009. godine naredila državnoj naftnoj kompaniji “Naftogas” da potpiše po njenu zemlju nepovoljan ugovor sa Rusijom o isporuci gasa. Ona će morati i da plati 200 miliona dolara kazne.

Protiv Julije Timošenko, vodeće ličnosti opozicije, sudski proces pokrenut je u junu za navodnu zloupotrebu položaja premijera zbog ugovora o isporuci gasa potpisanog sa Rusijom 2009. godine. Administracija predsednika Viktora Janukoviča smatra da ugovorom o isporuci ruskog gasa, koji je izdejstvovala Timošenko, Ukrajina plaća preveliku cenu.

EU i SAD su izrazile zabrinutost u legitimitet suđenja. Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton rekla je da ne gaji veliki optimizam u pogledu “primene selektivne pravde”.

Bivša premijerka Ukrajine će pored sedam godina zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja, morati da plati oko 200 miliona dolara odštete državnoj natfnoj kompaniji Naftogaz.

U odluci suda navodi se da je Naftogaz imao gubitke od oko 200 miliona dolara dok je Timošenko bila premijer.

Julija Timošenko je osuđena zbog zloupotrebe službenog položaja pošto je, kako se navodi u presudi, 2009. godine bez odobrenja Vlade, dozvolila potpisivanje ugovora o uvozu ruskog gasa po nepovoljnoj ceni.

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Besplatni letovi za Japan

Japan, u cilju promocije turizma posle nuklearne katastrofe do koje je došlo u martu ove godine, namerava da privuče strane...

Close