Uvod u feng šui

Kuća, Lifestyle — By on January 10, 2010 11:19 am

Feng šuiFeng šui ( Feng shui) je drevna kineska veština uređenja prostora i življenja u skladu s okruženjem u kojem živimo, na način da privučemo pozitivnu životnu energiju Chi u svoje domove i svoj život kako bi osigurali sreću celoj porodici i svojim potomcima. U osnovi, on se temelji na posmatranju nebeskih i zemaljskih sila, tj. vremena i prostora i interakciji energije ova dva faktora. A svrha mu je uravnoteženje istih kako bi se postigao sklad i sreća.

Sam izraz doslovce preveden znači “Vetar voda”, što je skraćenica za odlomak iz knjige Zangshu, koju je napisao Guo Pu iz Jin dinastije, a koji glasi: “Chi leti na vetru i rasipa se, a zadržava se kada naiđe na vodu.”

Feng šui se bazira na principu jing-jang, kao i 5 feng šui elementa ( Drvo, Vatra, Zemlja, Metal, Voda) i boja.

Feng šui je star minimalno 6000 godina, što je dokazano 1988. kada je u provinciji Henan u centralnoj Kini iskopan jedan neolitički grob koji je sadržavao elemente feng šuia. Naime, telo je bilo pokopano prema feng šui pravilima, s glavom prema jugu i nogama prema severu, što simbolizuje kinesko shvaćanje svemira.

Tags: , , ,

Bez Komentara

    Ostavite komentar


    Read previous post:
    Kim pobedila Žistin

    Finale meča u Brizbejnu opravdao je sva očekivanja. Belgijska teniserka Kim Klajsters osvojila je titulu na turniru u Brizbejnu, pošto...

    Close