Feng šui u dečjoj sobi

Kuća, Lifestyle — By on February 17, 2010 5:34 pm

dečja soba 2U jednom od prehodnih tekstova uveli smo vas u svet feng šuija.

Ovaj put ćemo govoriti o feng šuiju u dečjoj sobi.

Dečja soba ima višenamensku ulogu, pa se osim za spavanje koristi i za učenje, igru i zabavu sa drugarima i drugaricama. Ova soba predstavlja mesto u kom se izražavaju dečja osećanja. Potrebe u periodu odrastanja se često menjaju, pa se preporučuje svakih nekoliko godina preurediti sobu, barem u detaljima. U slučaju da dete ne voli provoditi vreme i spavati u njoj, proverite da li je feng šui sobe loš.

Namestite prostoriju jednostavno i udobno, primereno godištu deteta. Odaberite prirodne, lake materijale svetlih boja. U dečjim sobama se nikako ne preporučuje težak, masivan nameštaj tamne boje (jin karakteristike) budući da on izuzetno usporava energiju. U sobama mlađe dece ostavite dovoljno prostora za igru.

dečja soba

Ako je dete mlađeg uzrasta, i voli da se igra, nabavite lagane kutije gde će pospremati svoje igračke, i držati sobu urednom.

Odaberite krevet koji ima uzglavlje od punog materijala (drvene rešetke umesto uzglavlja nisu povoljne). Krevet treba biti uzglavljem naslonjen uz zid i tako postavljen da dete može videti ulaz u sobu. Pozicije kreveta ispod prozora ili na sredini sobe nisu povoljne. Sve što se nalazi iznad kreveta i pritiska dete dok spava (poput polica ili ormara-mosta) ima štetan uticaj na zdravlje i kvalitet sna deteta. Prostor ispod kreveta je najprikladnije ostaviti prazan.

Veličinu radnog stola prilagodite uzrastu deteta. Sto ne treba biti ni privelik, ni premali. Sto postavite blizu prozora zbog prirodne svetlosti, ali tako da dete može videti ulaz u sobu dok uči. U suprotnome može doći do slabe koncentracije i nesigurnosti.

Biljke simbolizuju rast i razvoj, ali pripazite na količinu. Jedna do dve biljke koje rastu uvis se preporučuje, ali one moraju biti postavljene dalje od kreveta deteta.

dečja soba 3

Kada dekorišete dečju sobu obavezno uključite i vaše dete da vam se priključi u odabiru nameštaja i elemenata za sobu. To će dati pečat deteta sobi, i ono će se u njoj osećati lepo i sigurno, i tako imati pozitivan uticaj na razvoj deteta.


Tags: , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
VIP Veliki Brat: Anabela i Mladen

Krčkalo se u kući VIP Velikog Brata, ono što smo svi očekivali da se desi između Anabele i Mladena se...

Close