Saveti za čišćenje tepiha

Kuća, Lifestyle — By on February 10, 2010 6:16 pm
tepihBez obzira da li imate tepih od zida do zida u svim sobama ili samo nekolika manjih tepiha – sa jednom činjenicom se svaki vlasnik tepiha mora suočiti. Svi moramo čistiti svoje tepihe. Većina ljudi koji imaju tepihe u kući moraju učiniti samo par stvari da bi im oni bili čisti-često usisavanje i ponekad pranje tepiha. Pa ipak postoje slučajevi kada uobičajena rutina čišćenja ne pomaže u uklanjanju svega što se skupilo na vašim podovima.
Usisavanje

Prvi savet pogađate– usisavanje. Čak i ako mislite da dovoljno često usisavate, radite to češće. Ovo će pomoći uklanjanju prljavštine, kose i ostalog iz vašeg tepiha i držite površinu tepiha čistom. Uz usisavanje, skidajte cipele kad ulazite u kuću i ostavite ih u blizini vrata. Tako nećete uprljati vaš tepih. Ovo će znatno olakšati usisavanje, a nećete morati ni razmišljati o dubljem unošanju prljavštine u tepih hodanjem po njemu u patikama.

Ne upotrebljavajte deterdžente iz radionica za pranje

Drugi savet je da ne upotrebljavate tekuće deterdžente na svom tepihu. Tekući deterdženti koji se koriste u kućnim radionicama za pranje tepiha, mogu se sakupljati u tepih – i tada se ponašaju kao tačka prikupljanja dodatne prljavštine. Umesto toga, izaberite deterdžente za suvo pranje, koje možete naći u prodavnicama koje prodaju usisavače.

Sredstva koja bi uvek trebali imati pri ruci

Poslednji savet je da imate nekoliko sredstava pri ruci koja su dobra za uklanjanje mrlja iz tepiha. Mineralna voda, kada je natopite na tepih i time stavite na mrlje od hrane i crnog vina, vrlo je učinkovito sredstvo uklanjanja mrlja, jeftino je i lako za upotrebu. Hidrogen peroksid, razređen sa vodom, takođe vam može pomoći u uklanjanju mrlja, poput onih od boje od hrane (prethodno se uverite da vam je boja tepiha otporna).

Da bi vam tepih bio čist morate se malo potruditi, ali uz dobru brigu, tepisi vam mogu trajati decenijama.

Tags: , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Pesak torta

Potrebno: 1,5 l mleka 6 pudinga od vanile šećer 1 margarin 300 gr mlevenog plazma keksa 300 gr kokosovog brašna...

Close