Ovako se neguje jelka

Aktuelno, Kuća, Lifestyle — By on December 28, 2014 5:51 pm

 

Divna je, vesela, ukras u kući! Ako želite da vam jelka potraje, morate znati kako da je negujete.

Prava jelka, sa busenom, može da traje i do mesece i po dana, ukoliko ste je kupili zdravu i svežu. Zato pazite prilikom kupovine – iglice ne bi trebalo da imaju žućasktu, zlatnu boju, već da su zelene i da deluju sveže.

Kod kuće bi jelku trebalo držati u što većoj posudi, dalje od izvora toplote koji pospešuju njeno sušenje. Valjalo bi ako imate dovoljno prostora da jelku držite blizu prirodnog izvora svetlosti. Zalivajte je jednom u pet dana, ili češće ukoliko je prostorija u kojoj je držite baš topla.

Ukrasne lampice doprinose prazničnoj atmosferi, ali i sušenju iglica na jelci. Ukoliko ste u mogućnosti, kupite mala LED svetla jer se manje zagrevaju.

Osim vodom, jelku možete zalivati i nekim drugim tečnostima, čak i alkoholom. Blaga i zašećerena limunada je odlična hrana za vašu jelku, a nekoliko kapi vodke ili rakije će sačuvati drvo od bakterija.

I ovaj savet je čudan, ali “radi”: voće držite što dalje od jelke – ono ispušta etilen koji ubrzava fermentaciju drugog voća, ali i opadanje iglica na zimzelenom drveću.

(Mondo)

 

Tags: , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Beograd
Ko sme da nas šeta po Srbiji

  Turističke agencije u Srbiji koje se bave dovođenjem stranih gostiju izrazile su nezadovoljstvo što je u Srbiji sve više...

Close