Okrivena roze planeta

Aktuelno, Zabava — By on August 11, 2013 10:06 am

 

Astronomi Američke svemirske agencije (NASA) otkrili su novu planetu roze boje. Prema pisanju lista “Nešenel post”, novootkrivena planeta GJ 504b je Jupiterove veličine, ali ima četiri puta veću masu.

Reč je o dosad najlakšoj egzoplaneti koju su astronomi otkrili direktno snimajući duboki svemir. Za njeno otkriće zaslužni su međunarodna ekipa astronoma i teleskop Subaru, smešten na Havajima.

Udaljena 57 svetlosnih godina od Zemlje (oko 57.000 milijardi kilometara), nalazi se u sazvežđu Device i orbituje oko zvezde GJ 504, slične našem suncu.

“Kada bismo mogli da otputujemo do ove džinovske planete, videli bismo užareni svet boje tamnog trešnjinog cveta”, navodi Majkl Mekelvin, član NASA tima koji je otkrio egzoplanetu.

Boja planete je rezultat toplote koja sa nje isijava. Temperatrure na njenoj površini dostižu preko 230 stepeni Celzijusa, mada je udaljenost između nje i njene zvezde oko 44 puta veća nego između Zemlje i Sunca. Upravo ta činjenica dovodi u pitanje postojeći model nastanka džinovskih planeta.

(B92)

 

Tags: , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Horoskop
Horoskop za avgust 2013. godine

  OVAN Umete da delujete vrlo zahtevno i preduzimljivo. U skladu sa svojim profesionalnim afinitetima često se nalazite u centru...

Close