Meril Strip i Žan Dižarden osvojili su Oskare za najbolju glumicu i glumca

Kultura, Zabava — By on February 27, 2012 5:07 pm

 

Meril Strip (62) je ove godine bila nominovana 17. put, a osvojila je svog trećeg Oskara za ulogu Margaret Tačer u filmu “Čelična lejdi”.

Žan Dižarden je prvi Francuz koji je dobio prestižnu nagradu za ulogu u “Artistu”, pobedivši imena kao što su Džordž Kluni i Bred Pit koji su takođe imali nominacije u ovoj kategoriji.

On je ujedno i prvi glumac koji je dobio Oskara nakon 83 godine za film bez tona za ulogu u “Artistu” koji je poneo i nagradu za najbolji film. Ostvarenje Mišela Azavavisijusa osvojilo je ukupno četiri Oskara od 10 nominacija.

Oskar za glavnu sporednu ulogu odneo je Kristofer Plamer, za film “Početnici”. Sa 82 godine on je najstarija osoba koja je osvojila Oskara. Istu nagradu u ženskoj konkurenciji dobila je Okstavija Spenser (“Služavke”) Vudi Alen je osvojio svog prog Oskara nakon 1986. godine i to za scenario za film kojije i režirao “Ponoć u Parizu”.

Najviše nagrada dobio je “Hugo” Martina Skorsezea i to za najbolju kameru, scenografiju, montažu i miks zvuka i vizuelne efekte.

Iranska porodična drama Ašgara Farhadija “Razvod” nagrađena je u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja, a za najbolji animirani film proglašen je “Rango”.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Zastave EU
Žipe: Postignut dogovor o kandidaturi Srbije

  Francuski ministar spoljnih poslova Alan Žipe izjavio je danas u Briselu da je na sastanku šefova diplomatija država članica...

Close