Leonardo da Vinči – izložba 21. veka

Kultura, Zabava — By on November 9, 2011 3:40 pm

Leonardo da VinčiLondonska Nacionalna galerija predstavila je najsveobuhvatniju izložbu velikog italijanskog renesansnog slikara Lenoarda da Vinčija.

Izložba koju stručnjaci nazivaju izložbom 21. veka, jedinstvena je po tome što su prvi put na jednom mestu izložena neka od najistaknutijih dela umetnika.

U Nacionalnoj galeriji je predstaljeno devet Leonardovih slika i 50 crteža, među kojima su i dve verzije “Bogorodice među stenama”, kao i delo “The Salvator Mundi” za koje je tek nedavno utvrđeno da je delo velikog majstora.

Slike koje su izložene su iz dvadesetogodišnjeg razdoblje koje je da Vinči proveo na dvoru mecene Ludovika Sforce u Milanu i zato izložba nosi nazin “Leonardo da Vinči: Slikar sa milanskog dvora”.

Na svetu postoji samo petnaest dovršenih slika renesansnog umetnika, tako da je devet izloženih remek dela na jednom mestu rekord, za čiju je organizaciju trebalo pet godina.

Pet hiljada karata za ovu izložbu biće puštano u prodaju svakoga dana. Nacionalna galerija dozvoljava da se u prostoru posetioci zadrže samo pola sata, a njihov broj je ograničen na 180 ljudi, kako se ne bi stvarale gužve.

Izložba će biti otvorena do 5. februara 2012. godine.

Tags: , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Integralne bobice

Potrebno: 500 gr krompira glavica crnog luka 3 čena belog luka pola kašičice đumbira kašika soja-sosa so susam integralno brašno...

Close