Topla kupka popravlja raspoloženje

Aktuelno, Moda i lepota, Šminka, frizura i telo — By on January 5, 2020 8:27 pm

 

kupka1Topla kupka popodne, dva puta nedeljno, poboljšava raspoloženje i ima isti efekat kao fizička aktivnost, zaključili su stručnjaci sa univerziteta u Frajburgu u Nemačkoj. Istraživači su podelili u dve grupe osobe koje imaju problem sa depresijom. Oni iz prve grupe kupali su se svakoga dana, po pola sata, u vodi na 40 stepeni, dok je druga imala zadatak da dvaput nedeljno, 40-45 minuta, radi vežbe umerenog intenziteta.

Posle dva meseca naučnici su došli do zaključka da su ljudi, koji su se redovno kupali u vrućoj vodi, bili raspoloženiji od onih koje su samo vežbali. Stručnjaci veruju da to ima veze sa biološkim dnevnim ritmom koji utiče na rad organa regulacijom temperature tela a koji je, inače, poremećen kod osoba koje pate od depresije.

Jutarnje izlaganje jakoj svetlosti takođe ublažava depresiju. Popodnevna kupka dva puta nedeljno može umereno, ali trajno da pobošlja raspoloženje, ali ne i da izleči depresiju.

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
farmerke 1
Farmerke sa nogavicama 3/4 su u trendu!

  Na velika vrata dolazi trend farmerki sa nogavicama 3/4 ili 7/8 dužine koje pritom ne prate liniju lista, već su ravno...

Close