Pre 100 godina osnovan je “Guči”

Aktuelno, Moda i lepota, Modne novosti i trendovi — By on October 25, 2020 7:34 pm

 

Gucci1Modnu kompaniju “Guči (Gucci)” pre jednog veka osnovao je italijanski biznismen i modni dizajner Gučio Guči iz Firence. Kompanija je osmišljena kao firma za proizvodnju kože.

Inspiraciju za otvaranje preduzeća ove vrste Guči je dobio u Londonu, dok je radio u luksuznom hotel “Savoj”. Videvši prefinjenu eleganciju engleske aristokratije, postavio je sebi cilj da to prenese i u Italiju.

Sledećih godina, Guči opstaje, proširuje se i najviše se orijentiše na proizvodnju torbi, kovčega, rukavica, obuće i kaiševa i predmeta od kože. Godine 1938. Guči se proširio i otvorio prvu prodavnicu u Rimu.

Sam Gučio je dizajnirao mnoge značajne proizvode kompanije. Većina kupaca bili su lokalni aristokrati koji su tražili i opremu za jahanje, tako da je Guči razvio i jedinstvenu konjičku liniju proizvoda.

Otvaranjem prodavnica u Milanu i Njujorku, kompanija “Guči” počinje da gradi svoje mesto u luksuznom svetu mode.

Gučio Guči je umro 1953. godine, a njegovi sinovi Aldo, Vasko, Ugo i Rodolfo preuzeli su posao. Opstanku kompanije najviše je doprineo Aldo.

Guči je postao sinonim za eleganciju i prefinjenost u džet setu. Po prvi put radi i po ličnoj porudžbini za Grejs Keli, princezu od Monaka, kreirajići svilenu maramu sa cvetnim printom.

Takođe, jedna od torbi na rame koju je nosila Džeki Kenedi, supruga američkog predsednika Džona F. Kenedija, postala je popularna kao “torba Džeki O.”.

Gucci parfemiNakon Gučijeve smrti, kompanija se širila, a porodica je bila poznata po sukobima i sporovima zbog nasledstva i akcija gazdinstva.
Pedesetih godina”Guči” predstavlja zaštitni znak, inspirisan oblikom sedla, koji postaje simbol luksuza.

Gotovo svaka poznata ličnost je bar jednom nosila neki komad etikete “Guči”. Među njima su Džeki Onazis, Sofija Loren, Rok Hadson, Volis Simpson, vojvotkinja od Vindzora, Sidni Poatje, Odri Hepbern, Elizabet Tejlor, Džek Nikolson, Madona…

Neki od modnih dodataka ove modne kompanije, poput cipela, kravata, torbica s bambusovom ručkom, ulaze u istoriju mode kao neki od ključnih elemenata dobrog stila.

Prvi parfem lansiran je sredinom sedamdesetih, pod imenom №1.

Modna kuća “Guči” se 1998. godine našla u Ginisovoj knjizi rekorda sa “Genijalnim džinsom”, najskupljim farmerkama na svetu.

Materijal ovih farmerki je pocepan i pokriven afričkim perlama, a u Milanu su koštale 3.134 dolara.

(RTS)

 

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Mleko za telo
Kada je pravo vreme za mazanje losiona za telo

  Sa dolaskom hladnijeg vremena našoj koži potrebno je više hidratacije. Zima i suva koža idu u paketu, ali vreme...

Close