Svetski dan borbe protiv side

Lifestyle, Zdravlje — By on December 1, 2009 7:31 pm

Crvena traka-Borba protiv Aids-aU Srbiji je poslednjih deset godina zabeleženo postepeno opadanje broja obolelih od side, ali se istovremeno beleži i promena načina prenošenje te bolesti, rekao je na konferenciji za novinare u utorak, povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević.
On je objasnio da sada trostruko više oboljevaju mladi muškarci u odnosu na žene.

“Tokom ove godine u Srbiji je dijagnostikovano novih 97 HIV pozitivnih osoba, 36 osoba obolelih od side, a registrovano je 17 osoba umrlih od te bolesti. Takođe, broj muškaraca inficiranih HIV-om, kao i obolelih od side, trostruko je veći u odnosu na žene”, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Tanja Knežević.

Ona je dodala da kada je reč o starosnoj strukturi, najveći procenat HIV pozitivnih osoba (57 odsto) je između 25 i 39 godina.
Takođe, nakon kontinuiranog porasta registrovanih osoba sa sidom, od 1999. godine se zapaža postepeno opadanje broja obolelih, sa procenom da će se taj trend zadržati i tokom narednog perioda.

Ministar Milosavljević je rekao da je oblast borbe protiv side najbolji primer multisektorske saradnje i partnerstva, koja pored aktivnosti resornog ministarstva uključije i agencije Ujedinjenih nacija, međunarodne, nevladine i verske organizacije.

Prema njegovim rečima, Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije u Srbiji je u prethodne dve godine odobrio dva petogodišnja projekta u ukupnom iznosu od oko 20 miliona evra za borbu protiv side.

On je dodao da prvi projekat sprovodi Ministarstvo zdravlja, a drugi to ministarstvo u saradnji sa Omladinom JAZAS-a.

Predsednica Tematske grupe UN za HIV/AIDS Judita Rajhenberg ukazala je da se prema podacima broj novoinficiranih osoba u svetu u prošloj godini smanjio za 17 odsto, kao i da je prevalenca HIV-a opala i među mladima.

“Ipak, promene načina prenošenja uočene su i u Srbiji, tako da seksualni prenos dominira, a sve je više novoregistrovanih u populaciji mladih, naročito muškaraca”, podvukla je Rajhenberg i napomenula da epidemija HIV-a još uvek traje i predstavlja najveći globalni problem.

Ministarstvo zdravlja uz podršku ministarstva prosvete, UNICEF-a i UNAIDS-a, u svim osnovnim školama u Beogradu organizovalo je u utorak javni čas na kojem su učenicima sedmog i osmog razreda predočene osnovne informacije o HIV-u, kao i o načinima zaštite.

Moto ovogodišnje kampanje u Srbiji glasi “Povežimo se sigurno, zaštitimo ljubav, koristimo kondom”.

Tags: , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Veliki Brat-Blizanci odvojeni

Bliznakinje iz Makedonije Violeta i Kristina nisu provele mnogo vremena zajedno u Kući Velikog Brata, a ovog ponedeljka razdvojen je...

Close