Rešite se štetočina iz vaše kuhinje

Kuća, Lifestyle — By on April 27, 2010 5:05 pm

mraviNema nečeg iritantnijeg od sitnih štetočina u kuhinji kojih se nikako ne možete rešiti. Mravi na kuhinjskom podu, mušice oko voća, moljci iz kuhinjskih ormarića. Svih ovih štetočina možete se rešiti lako i na prirodan način.

Korak 1: Očistite

Ako prestanete ostavljati hranu svuda, nećete morati brinuti o štetočinama koje ta hrana privlači. Očistite sve površine u kuhinji, prebrišite sve kuhinjske površine i sudoperu, i redovno metite podove. Povrće, voće i ostale namirnice držite na predviđenim mestima za njih.

Korak 2: Koristite ulje peperminta

Pepermint ulje (Mentha piperita) je odlično protiv svih vrsta kuhinjskih sitnih štetočina. Kako biste se rešili moljaca najpre detaljno očistite ormarić u kojem ste ih zatekli (sve detaljno očistite, uključujući sve posude i kutijice, kako ne bi ostala jajašca moljaca). Zatim pomješajte 30 mililitara peppermint ulja sa litrom destilirane vode. Ovaj rastvor koristite kako biste prebrisali sve površine. Ili još bolje natočite je u posudu s pumpicom i poprskajte. Ovaj rastvor može stajati godinama u zatvorenoj posudi, ali toliko je koristan da ćete ga želeti što ćešće koristiti. (Dodatni savet: protiv moljaca odličan je i lovorov list. Stavite lovor u ormariće, posude otvorene kutije s testeninom ili rižom)

Ulje peperminta pomaže i protiv mrava. Nakon što očistite sve kuhinjske površine, prebrišite ih i rastvorom mente i destilirane vode, ili jednostavno na vlažnu krpu nakapajte nekoliko kapi ulja peperminta i prebrišite. Ovo ne samo da će vam pomoći da se rešite mrava (jer mrze miris mente), već će vam kuhinja odlično mirisati.

Korak 3: Uhvatite vinske mušice

Kako biste se rešili vinskih mušica morate ih uhvatiti. Uzmite praznu bocu od vode ili soka i u nju ubacite nekoliko komadića voća, recimo jabuke. Od papira napravite levak, s tim da donji deo mora biti jako uzak. Stavite levak u otvor boce. Mušice će ući unutra, ali neće moći izaći. Kako vam se mušice ne bi nakupljale u kući nemojte napolju ostavljati zrelo ili pokvareno voće ili povrće.

Korak 4: Rešite se bubašvaba

Najgora (i najodvratija) štetočina u kuhinji su bubašvabe. Kako biste ih se rešili pripremite im nešto da pregrizu. Evo recepta: 1 deo borne kiseline (acidi boricij) u prahu, 1 deo belog brašna i 1 deo belog šećera. Stavite mešavinu na papir ili aluminijsku foliju i stavite iza i u ormariće, ispod/iza frižidera i šporeta. Samo se pobrinite da psi, mačke ili deca ne mogu doći u dodir s tom mešavinom jer je borna kiselina otrovna. Ali je zato veoma efikasna protiv bubašvaba.

Tags: , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Farma: Sluge su Maca i Dragana

Situacija na Farmi se zahuktala. Ovonedeljni gazda Nemanja Stevanović odmah je odlučio da se revanšira na "Farmi" pa je za...

Close