Prvi automobil sa 3D zadnjim svetlima

Lifestyle — By on September 27, 2013 10:48 am

 

Budućnost je tu – nemačko ministarstvo za obrazovanje i istraživanje predstavilo je trodimenzionalne OLED organske svetiljke za automobile koje emituju svetlo na velike površine.

Članovi OLED 3D istraživačkog konzorcijuma predstavili su prvi put u svetu projekat trodimenzionalnih OLED organskih svetiljki koje emituju svetlo na velike površine i njihovu upotrebu u stop svetlima automobila, što najbolje pokazuje u kojoj će meri nova tehnologija osvetljenja promeniti izgled vozila u budućnosti.

Projekat je trajao tri i po godine i finansiralo ga je nemačko Savezno ministarstvo za obrazovanje i istraživanje sa ukupno 5,7 miliona evra. Konzorcijum je predvodio “Philips” (Ahen), a sačinjavali su ga još i “Audi” (Ingelstad), “Automotive Lighting” (Rojtlingen), “Merck” (Darmstad) i Univerzitet u Kelnu.

Partneri su imali za cilj da analiziraju i poboljšaju tehnologiju i primenu OLED 3D osvetljenja u automobilskoj industriji. Zajedno sa Tehničkim univerzitetom u Darmstadu, kompanija “Merck” je razvila nove “unakrsno (međusobno) povezive” crvene OLED materijale zahvaljujući kojima se OLED svetiljke mogu proizvesti po prvi put u više slojeva na formiranom staklu koristeći tzv. “mokru hemiju”. Univerzitet u Kelnu je sproveo detaljno istraživanje o ovom procesu proizvodnje i to je demonstrirao na 3D uzorcima.

Impresivan nacrt dizajna pokazuje višestruke mogućnosti koje OLED nudi u primeni na spoljno osvetljenje vozila. Rezultat stvara potpuno nove, pionirske mogućnosti dizajna za inovativne primene OLED osvetljenja u automobilskom inženjeringu. Na primer, OLED 3D konzorcijum je dalje razvio karakterističan dizajn zadnjih stop svetala modela Audi TT i koristeći ove ultra tanke izvore osvetljenja za velike površine usao je u treću dimenziju prostora i potpuno novu dimenziju dizajna.

Kvalitet OLED supstanci značajno utiče na vek trajanja i performanse OLED osvetljenja. Osetljivost i preciznost analitičke hemije, kao i ekspertiza u proizvodnji ultra čistih materijala nužni su preduslovi za primenu ove tehnologije.

(Mondo)

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Francuska salata
Francuska salata

  Potrebno: 5 krompira 3 šargarepe 280 gr graška 7 jaja 7 krastavaca majonez Priprema: Krompir i šargarepu narežite na...

Close