Nove veće cene zbog PDV-a

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on October 1, 2012 12:13 pm

 

Danas počinju najavljena poskupljenja. Veći PDV i akcize na gorivo, gas i cigarete. Hrana, cigarete, sredstva za ličnu i kućnu higijenu, grejanje, naftni derivati i gradski prevoz u Beogradu skuplji i do 20 odsto. Akcize za kafu će se plaćati po kilogramu, zanatlije ne moraju da koriste fiskalne kase.

Hrana, cigarete, sredstva za ličnu i kućnu higijenu, grejanje, naftni derivati i gradski prevoz u Beogradu od danas će početi da dobijaju nove cenovnike uvećane i do 20 procenata.

Mleko i mlečni proizvodi poskupeće između dva i četiri odsto, sveže meso tri odsto i više, mesne predajveine pet odsto koliko će “skočiti” cena šećara, a ulja između devet i 16 odsto, rekli su trgovci.

Slatkiši i slane grickalice biće skuplji od tri do čak 40 procenata, margarini i majonezi do 10 odsto za koliko će poskupeti i zamrznuta riba iz uvoza, a zamrznuto voće oko 30 odsto.

Cigarete će poskupeti za 20 dinara po paklici, bezalkoholna pića 4,5 odsto, kućna hemija i sredstva za ličnu higijenu od 1,5 do pet odsto.

Pored hrane, oktobar će doneti i nove cene grejanja u većini gradova u Srbiji između 10 i 20 procenata zbog poskupljenja energenata.

U Beogradu će grejanje biti skuplje za 18,5 procenata, a javni gradski prevoz za 20.

Predstavnici naftnih kompanija najavali su povećanje maloprodajnih cena naftnih derivata na tržišu u Srbiji a procenjuje se da bi benzin mogao da poskupi do tri dinara po litru, a dizeli do devet.

Stopa poreza na dodatnu vrednost (PDV) će umesto dosadašnjih 18 odsto biti 20 odsto, ali će za osnovne životne namirnice ostati nepromenjena stopa PDV od osam odsto, rečeno je u Ministarstvu finansija.

Biće povećane akcize na dizel gorivo, tečni naftni gas i na cigarete, ali i cene brojnim proizvodima.

Akcize na dizel gorivo biće povećane sa sadašnjih 37 na 42 dinara po litru, a akcize na tečni naftni gas će porasti na 30 dinara po litru.

Akcize na olovni benzin biće povećane na 55 dinara po litru, dok akcize na bezolovni benzin ostaju nepromenjene i dalje će iznositi 49,6 dinara po litru.

Akcize na lož-ulje koje se koristi kao gorivo za motorna vozila biće 42 dinara po litru.

Biće povećana i specifična akciza na cigarete i to sa 33 na 43 dinara po pakli, a plan je da ona od 1. jula 2013. bude povećana za još dva dinara.

Uvedene su promene i kad je reč o akcizama na kafu, pa je predviđeno da se plaćaju po kilogramu – 80 dinara za neprženu kafu, 100 dinara za prženu, 110 dinara za ljuspice i opne od kafe i 150 dinara za ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe.

(Tanjug)

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Ceca Ražnatović
Ceca: Nemam dečka i ne selim se na Kipar!

  Svetlana Ceca Ražnatović boravila je ovih dana u Beogradu, gde je njoj i njenom zetu Predragu Ocokoliću trebalo da...

Close