Danas se obeležava Dan nauke i 156. rođendan Nikole Tesle (video)

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on July 10, 2012 1:56 pm

 

Dan nauke u Srbiji i 156 godina od rođenja Nikole Tesle, jednog od najvećih umova 20. veka, obeležavaju se danas otvaranjem nekoliko izložbi, tribinom o novom otkriću CERN-a i besplatnim posetama Astronomskoj opservatoriji na Zvezdari koja postoji već 125 godina.

Povodom 10. jula, dana rođenja velikog srpskog i svetskog naučnika i Dana nauke u Srbiji, u organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije i Muzeja Nikole Tesle, u galeriji “Ozon” postavljena je izložba “Teslina vizija interneta”, inspirisana Teslinim projektom “Svetski sistem” iz 1900. godine.

Tesla je u projektu “Svetski sistem” iz 1900. godine, govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični internet, mobilna telefonija i GPS.

Muzej Nikole Tesle u Beogradu, koji obeležava 60 godina od osnivanja, danas će otvoriti tri izložbe – “Diplome Nikole Tesle” u Muzeju, “Plavi portret Nikole Tesle” u galeriji “Ikar” u Zemunu i “Čestitke Tesli” u zemunskoj “Kuli na Gardošu”.

Beogradski Centar za promociju nauke, povodom 10. jula, koji se od prošle godine zvanično obeležava i kao Dan nauke u Srbiji, organizuje besplatne posete Astronomskoj opservatoriji na Zvezdari i tribinu o Higsovom bozonu.

Na tribini “Lov na Higsov bozon: Da li je otkrivena Božja čestica?” u Galeriji nauke i tehnike SANU vodeći srpski fizičari govoriće o aktuelnom naučnom otkriću nove subatomske čestice koja bi mogla biti Higsov bozon i o tome koliko je to otkriće pouzdano.

Takođe, biće reči i o tomekako radi Veliki sudarač hadrona, a kako detektori CMS i ATLAS, kako je građen ovaj najveći instrument u istoriji čovečanstva, da li ima bilo kakvih opasnosti od ovih eksperimenata i koje su praktične koristi od njih, koliko to uopšte može da utiče na život običnih ljudi, itd.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Ejmi Vajnhaus
Uskoro dva nova albuma Ejmi Vajnhaus

  Otac preminule pevačice Ejmi Vajnhaus najavio je izdavanje dva albuma sa do sada neobjavljenim pesmama. Mič Vajnhaus je u...

Close