Kako lakovi utiču na nokte?

Moda i lepota, Šminka, frizura i telo — By on April 4, 2012 11:52 am

 

Redovni manikir može da ulepša, ali i da oslabi vaše nokte.

Prema mnogim pokazateljima, lak za nokte u velikom je broju zemalja zamenio glavni komad šminke koji žene kupuju kako bi se bolje i lepše osećale za manje novca. Uprkos recesiji, prodaja laka za nokte ruši rekorde. Za potpuni utisak ili poboljšani izgled, odaberite lak za nokte kojim možete za malo truda transformisati svoj izgled.

Ali lepota ponekad dolazi s cenom koju morate platiti. Često korištenje acetona za nokte, može ih oslabiti i učiniti lomljivima ili osušiti kožicu, a UV lampe mogu dovesti do raka kože, upozoravaju stručnjaci. Ako se pravilno hranite i redovno negujete svoje ruke kao što negujete ostatak tela, ne bi trebalo da imate problema, piše She.

Čarls Revson prvi je ženama poklonio lak za nokte 1932. godine, kada je osnovao kozmetičku kuću Revlon. Od njegovih dana je industrija uveliko napredovala pa se žene mogu počastiti standardnim lakom za nokte, veštačkim (akrilnim) noktima koji se lepe na prirodne, gel manikirom koji duže traje od običnog manikira ili “shellac” manikirom koji predstavlja hibrid između laka za nokte i gela. On osigurava dvonedeljnu postojanost boje koja se ne guli.
Upoređujući gelove i lakove za nokte, dermatolog Vendi Roberts je za vreme godišnjeg kongresa Američke akademije za dermatologiju objasnila: “Gelovi su bolji zbog boje i brzine sušenja. Nikad se ne gule, a izgledaju sveže i čisto. Manikir je brz i nema razmazivanja, ali kako biste to postigli, treba svoju ruku staviti u mali solarijum, u kutiju s UV lampom”.

Upravo je ovaj korak štetan jer može dovesti do razvoja raka kože. “Lak za nokte je zdraviji, bez sumnje. Ne postoji rizik od raka kože, a najsigurniji način je odvojiti malo vremena i dopustiti noktima neka se osuše na vazduhu”, savetovala je dermatolog Roberts.

Lakovi sadrže organske pigmente, a ako su ti pigmenti dozvoljeni, šanse su da neće izazvati kontaktni dermatitis ukoliko dođu u dodir s kožom (u suprotnom su simptomi crvenilo, peckanje i upala).

Nema razloga da redovno ne uređujete svoje nokte. Manikir je zdravo rešavanje kožice oko noktiju koja se ne sme seći i ne bi je smeli pustiti da sama raste u nedogled. Nakon hidratacije i omekšavanja, gurnite je štapićem od ružinog drva i taj ritual ponavljajte svake nedelje.

“Morate biti svesni da često uklanjanje laka za nokte isušuje i stanjuje nokte pa može biti uzrok njihove lomljivosti, slično kao što se događa s kosom. Potražite kozmetičara koji se brine o zdravlju noktiju. Ako redovno odlazite na manikir, dobro ulje za hidrataciju ili krema bi trebalo da budu deo vašeg manikira”, objasnila je Roberts.

Vaša ishrana bi trebalo da osigura potrebne vitamine i minerale za zdrave i čvrste nokte. Birajte namirnice bogate kompleksom B vitamina, cinkom i vitaminom C.

 

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
J.Lo i Mark Entoni
Mark Entoni ima novu devojku

  Pevač Mark Entoni, bivši suprug Dženifer Lopez, konačno je pokazao svoju novu devojku Šenon de Limu. Njih dvoje su...

Close