Mihael Šumaher i dalje kritično, borba za život se nastavlja

Aktuelno, Hollywood i svet, Vesti — By on December 30, 2013 1:08 pm

 

Legendarni vozač Formule 1 Mihael Šumaher i dalje je u vrlo ozbiljnom zdravstvenom stanju posle povrede glave na skijanju, a lekari su morali tokom noći da ga po drugi put operišu jer mu je život ugrožen.

Šumaher je na skijanju u Francuskoj udario glavom o stenu, a nije mu pomoglo ni što je nosio zaštitu, jer su usledile ozbiljne povrede.

U društvu 14-godišnjeg sina, odlučio je da mimo glavne staze oproba svoje veštine u skijalištu Meribel, a onda se desio kobni pad.

Ni kaciga nije dovoljno ublažila udarac o stenu, pa je hitno, helikopterom, prebačen u obližnu bolnicu Mutje, a zatim transportovan u univerzitetsku bolnicu u Grenobl.

I pored toga što mu vitalne funkcije mozga nisu oštećene, stanje je i dalje kritično, rekli su i pred ponoć doktori, i na konferenciji za medije koja se održala u 11 časova u ponedeljak po srednjeevropskom vremenu.

Sedmostruki šampion Formule 1 je hitno operisan, a ispostavilo se da ono što je javio Bild, da je Šumaher tokom noći po drugi put bio na hirurškom stolu, nije tačna.

“Lekari su morali da mu buše lobanju na nekoliko mesta, kako bi oslobodili mozak velikog pritiska (usled izlivanja krvi)”, piše Bild o detaljima operacije.

Kako javljaju nemački mediji, čitava bolnica u Grenoblu je “pod opsadnim stanjem”, pristiglo je nekoliko desetina novinara, a uprava je zabranila doktorima i medicinskim sestrama da koriste mobilne telefone, kako neka informacija ne bi iscurela u javnost pre zvanično obraćanja predstavnicima štampe.

Doktori su, međutim, u ponedeljak saopštili da je “Šumaher u indukovanoj (veštački izazvanoj) komi”, jer je “u kritičnom stanju”, te da je “doživeo tešku povredu glave, uz izlivanje krvi koje je uzrokovalo otok između mozga i lobanje”.

Oni su istakli da po dolasku u Univerzitetsku bolnicu u Grenoblu, slavni vozač nije mogao da odgovara na pitanja, da je delovao zbunjeno i uzbuđeno, a da je primarni cilj medicinskog tima koji brine o njemu da omogući nesmetan protok krvi kroz mozak.

“Ovakve nesreće se često dešavaju na skijanju, a da nije imao kacigu – na mestu bi bio mrtav”, rekao je doktor Žan-Fransoa Pajen okupljenim novinarima, dodavši da za sada nisu planirani novi hirurški zahvati.

“Šumaher se bori za život. Ne znamo kako će se ovo okončati, situacija je izuzetno ozbiljna. Rano je za prognoze”, dodao je Pajen.

Zahvalnost porodice:

Porodica Mihaela Šumahera zahvalila se svima koji su ponudili pomoć i pružili podršku u ovom ozbiljnom trenutku.

“Uz molbu medijima da poštuju našu privatnost, zahvalili bismo se svim prijateljima za podršku. Znamo da doktori rade sve što je moguće da pomognu Mihaelu”, navodi se u saopštenju Šumaherove porodice.

(Blic)

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Hobit_plakat_Smaugova pustosenja
Film “Hobit: Šmaugova pustošenja”

  U filmu "Hobit: Šmaugova pustošenja" nastavlja se avantura poznatog Hobita, Bilba Baginsa, koji sa čarobnjakom Gandalfom i 13 patuljaka,...

Close