Preminuo Ričard Holbruk

Aktuelno, Najsvežije vesti, Vesti — By on December 14, 2010 11:51 am

Ričard Holbruk

Ričard Holbruk

Ričard Holbruk, veteran američke diplomatije, preminuo je noćas u 69. godini u bolnici u Vašingtonu, posle druge runde operacija zbog pucanja aorte.

Holbruku je pozlilo u petak na poslovnom sastanku sa Hilari Klinton, državnom sekretarkom, i odmah je prebačen na kliniku Univerziteta “Džordž Vašington”, gde je više puta operisan. Smrt ga je zatekla na funkciji specijalnog izaslanika predsednika Baraka Obame za Avganistan i Pakistan.

Predsednik SAD Barak Obama i državna sekretarka Hilari Klinton su, među prvima, danas izrazili žaljenje povodom smrti visokog diplomate Ričarda Holbruka.

Nazvavši Holbruka “pravim divom američke diplomatije”, Obama je odao počast specijalnom izaslaniku za Avganistan i Pakistan kao “zaista jedinstvenoj ličnosti koja će biti zapamćena zbog svoje neumorne diplomatije, ljubavi prema otadžbini i traganja za mirom”.

Obama je dodao i da je za napredak postignut u Pakistanu i Avganistanu velikim delom zaslužan Holbruk.

Hilari Kinton je nazvala Holbruka jednim od američkih “najborbenijih šampiona i najposvećenijih državnih službenika”.

Pored Obame i Klintonove, žaljenje zbog Holbrukove smrti iskazali su i bivši predsednik SAD Bil Klinton, bivši premijer Velike Britanije Toni Bler, kao i avganistanski predstavnici.


Tags: , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Na Kopaoniku počela ski sezona

Iako je prvi sneg u Srbiji zabeleo krovove pojedinih delova, lepa vest je da planine ne zaostaju kada je snežni...

Close