Pivo štiti srce, čuva pamćenje i pomaže vam da smršate

Aktuelno, Lifestyle, Zdravlje — By on November 15, 2020 6:40 pm

 

Pena pivoPivo je omiljeno piće širom planete, i ljubitelji piva često će vam reći da ga smatraju nečim bez čega ne bi mogli da zamisle večernji izlazak.

Naravno, ni u čemu ne bi trebalo preterivati, pa ni u pivu, ali da li ste znali da ono sadrži supstance koje štite organizam i čak pomažu mršavljenje?

Pivo nas štiti od razvoja kamena u bubregu, objavio je Klinički žurnal američkog udruženja nefrologa. Umanjuje loš holesterol jer sadrži rastvorljiva vlakna, navodi Američko udruženje kardiologa, a pivo štiti i kosti i pomaže u umanjivanju rizika od osteoporoze.

U pivu se nalaze bioaktivne supstance koje u njega “stižu” tokom procesa fermentacije. Jedna od njih je ksantohumol, supstanca koja štiti od teških bolesti, tako što sprečava štetan razvoj novih krvnih sudova.

Ova supstanca usporava i rast novih masnih ćelija, što znači da može ubrzati mršavljenje.

Supstance koje se nalaze u nealkoholnom delu piva dobre su i za zaštitu srca, navodi lekar i autor knjige “Kako da hranom pobedite bolest”, dr Vilijam Li.

Ksantohumol je takođe važan u očuvanju moždanih funkcija, kao što je pamćenje.

Jedna epidemiološka studija pokazala je da je konzumiranje piva smanjilo rizik od razvijanja raka bubrega.

Stručnjaci upozoravaju da alkoholna pića ne bi trebalo konzumirati preterano, i da pivo sadrži i mnogo kalorija, pa ipak budite oprezni kada ga konzumirate.

 

Tags: , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Mikado torta sa jagodama
Mikado torta sa jagodama

  Potrebno: 100 gr ekspandiranog pirinča 200 gr čokolade za kuvanje jagode 2 kašike ulja 300 ml biljne pavlake Priprema:...

Close