Odgovarajućeg partnera možemo odabrati po mirisu

Aktuelno, Zabava — By on March 7, 2021 2:43 pm

 

miris 2Da li ste znali da odgovornost za to što smo u stanju da “onjušimo” i upamtimo skoro 10.000 različitih mirisa leži na – 1000 gena? Do ovog saznanja došli su Ričard Aksel sa Kolumbijskog univerziteta u NJujorku i Linda Bak iz Centra za istraživanje raka Fred Hačinson u Sijetlu.

Kako starimo, naše čulo mirisa slabi, što se već primećuje posle 65. godine, da bi posle 80. taj gubitak bio vrlo izražen.

Mirisi mogu da nas umire, učine radosnim ili tužnim. Iako je naše čulo mirisa najprimitivnije, jer se aktivira trenutno, pa tako samo sat posle rođenja beba po mirisu može da prepozna majčine bradavice, ono je i neverovatno složeno.

Miris čuva život. Zahvaljujući njemu, možemo da sačuvamo goli život, jer ćemo osetiti miris plina koji curi ili mesa koje je pokvareno. Ponekad je gubitak čula mirisa i simptom nekih bolesti, kao što su Alchajmerova ili multipla skleroza. Zato ga nikada ne potcenjujte, već ga sledite.

“To spada u sociobiološke razloge izbora partnera”, kaže Hercova. Mirisi mogu da budu poseban signal koji saopštava ženi da su geni nekog muškarca dovoljno slični u pogledu kompatibilnosti, ali i dovoljno različiti da se obezbedi zdravo potomstvo.

Stručnjaci savetuju ženama da im ono bude vodič i pri izboru bračnog partnera, pa tako dr Rejčel Herc sa Univerziteta Braun tvrdi da pripadnice nežnijeg pola po mirisu mogu da prepoznaju poželjnog oca svog deteta.

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Hladne stangle
Hladne štangle

  Potrebno: Kore: 500 gr mlevenog keksa 150 gr margarina 300 ml soka od pomorandže 1 kašika kakaa Krem: 2...

Close