Ljubičica smiruje upale i prija koži

Aktuelno, Zdravlje — By on April 12, 2020 5:30 pm

 

ljubicicaLjubičicu svi prepoznaju kao ukrasnu biljku, a istina je da je ona i lekovita. Čaj pripremljen od cvetova i listova pospešuje znojenje i mokrenje, a služi i kao sredstvo za iskašljavanje koje ima ublažujuća i protivupalna svojstva.

S obzirom na to da ljubičica sadrži salicilnu kiselinu, uspešno se koristi u lečenju glavobolje, migrene i nesanice.

Studije koje su proučavale lekovita svojstva ljubičice pokazale su da ona sadrži dvostruko više vitamina C od iste težine pomorandže i više od dvostruke količine vitamina A u poređenju sa spanaćem. Istraživanjima je ustanovljeno da ekstrakt ljubičice može da bude od pomoći u terapiji bolesti povezanih sa prenaglašenom reakcijom imunog sistema.

Za one koji pate od nadutosti savet je da 10 gr suvog lista ljubičice kuvaju sa kašikom meda u 2,5 dl mleka. Kada provri poklopljeno ostaviti 15 minuta. Pije se svaki sat po kašika u toku četiri do šest nedelja.

Da bi se pripremio čaj potrebno je dve kašike suve herbe i cvetova preliti sa 2,5 dl hladne vode. Zatim, zagrevati dok ne proključa, pa kuvati još pet minuta. Procediti i ohladiti da bude mlak i dodati kašiku meda.

Malo je poznato da preparati na bazi ljubičice neguju kožu. Zato se njeni ekstrakti naširoko primenjuju u kozmetičkoj industriji. Čaj od ljubičice može da se koristi za umivanje u slučaju akni, ekcema kao i svraba kože.

 

Tags: , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Pastelna jaja
Tradicionalne uskršnje boje imaju važno značenje iza sebe

  Nema sumnje da je Uskrs povezan sa jednom od najlepših sezona: pastelne boje ukrašavaju ručno obojena jaja, svi su obučeni...

Close