Presek prvog polufinala Evrovizije 2010

Aktuelno, Muzika, Zabava — By on May 26, 2010 5:15 pm

EvrovizijaSinoć, tačno u 21:00 po 55. put se začula Evropska himna. Oči cele Evrope bile su usmerene ka Norveškoj, Oslu i velikoj Telenor areni, a tamo nas je dočekala velika scena, sa obiljem svetala i staklenim podijumom u više slojeva.

U Areni je bilo nešto više od 10.000 gledalaca, opremljenih zastavama zemalja za koje navijaju i porukama podrške svojim favoritima.

Oslo je već nekoliko dana krcat strancima, doduše ne toliko koliko ih je bilo u Beogradu i Moskvi, ali valja napomenuti i da je glavni grad Norveške jedan od najskupljih gradova Evrope, te da je sinoć na programu bilo tek prvo polufinalno veče izbora za pesmu Evrovizije 2010. Predviđanja su da će za finale Arena ugostiti oko 18.000 fanova Eurosonga.

Najveselije i najraspevanije muzičko takmičenje u Evropi je počelo bez nekog velikog otvaranja i pompe, ali je bilo veselo od samog početka. Voditeljski par, ili u ovom slučaju grupica voditelja (po prvi put ih je na sceni troje) su nas ljubazno pozdravili i najavili 17 kompozicija koje će se takmičiti za 10 mesta u finalu. Uzbuđenje je polako raslo, a kako nas ne bi više držali u neizvesnosti, voditelji su rekli da takmičenje može početi.

Sledećim redom su nastupile :

 1. Moldavija, sa pesmom bržeg tempa, MTV prizvuka, moldavski duet je započeo takmičenje na vrlo efektan način. Run Away!
 2. Rusija, sa baladom u izvođenju simpatičnog Petra, poreklom sa naših prostora
 3. Estonija, sa pesmom Sirena u izvođenju mladog i zanimljivog momka
 4. Slovačka, s pesmom relativno bržeg ritma, naglašenog etno prizvuka i simpatičnog nastupa
 5. Finska, iskreno, jedan od mojih favorita. Harmonika, violina i nekoliko devojaka, na tečnom finskom su igrale i pevale, jedan od upečatljivijih nastupa večeri
 6. Letonija, sa baladom u stilu Timbalanda, devojka je pevala What For
 7. Srbija, zar treba nešto reći?
 8. Bosna i Hercegovina, Vukašin Brajić sa električnom gitarom u pratnji svojih kolega iz Operacije Trijumf, Munja i Grom … nakon našeg etno dens performansa, bilo je vrlo umirujuće
 9. Poljska, pesma laganog ritma i vrlo čudne koreografije, koju Vaš kolumnista iskreno rečeno nije razumeo
 10. Belgija, momak sa gitarom … Me And My Guitar, pesma koja nas pomalo vraća u neka stara vremena kada se muzici pristupalo na malo drugačiji način
 11. Malta, jaka balada u izvođenju vrlo talentovane pevačice koja likom podseća na Lajzu Mineli
 12. Albanija, nakon nekoliko balada vrlo upečatljiv nastup Julijane, pesma brzog ritma u stilu britanske pop muzike … kao i svake godine, ovo je jedna od pesama koja, po mom ličnom mišljenju, mnogo bolje zvuči na izvornom jeziku
 13. Grčka, OPA! Vrlo efektan nastup, igra svetlima i pirotehnikom. Već smo pisali o njoj, brža numera koja će sigurno biti vrlo slušana ovog leta
 14. Portugal, mlađana predstavnica Portugala, sa svega 18 godina otpevala je vrlo zahtevnu i jako lepu baladu
 15. FYR Makedonija dopadljiva pesma sa gitarama, pod nazivom Jas imam silata!
 16. Belorusija, grupa 3 + 2 je izvodila baladu Butterflies. Nažalost, neprofesionalno pomalo, pažnja mi je malo odlutala, a onda su se pevačicama pojavila krila … što mi je naravno vratilo pažnju
 17. Island, kažu – najbolje za kraj. Tako kažu. Iako smo u poslednjih mesec, dva možda i mogli nešto da prebacimo Islandu, pominjali ga u lošem kontekstu, mislim da su sinoć baš zasijali. Prošlogodišnji vicešampioni su nas počastili vrlo pevljivom pesmom, francuskog naziva ” je ne sais quoi” (ne znam zašto – u prevodu)

Prvo polufinalno veče su obeležile mahom balade. Ove godine je uvedena mala novina u glasanju. Naime, gledaoci su već od početka šoua mogli da šalju svoje SMS-ove, ove godine maksimalno njih 20. Nakon sat ipo vremena pesme, imali smo kratak predah gde smo mogli da pogledamo kako su se ovogodišnji učesnici provodili, kako na probama, tako i u slobodno vreme koje su imali.

A onda smo ugledali 10 koverata. Blaga tenzija. Posle velike euforije mala tišina, ali smo ipak verovali … zastava Bosne i Hercegovine se nalazila u prvoj koverti. Bravo Vukašine! Kod mene u stanu je bilo oduševljenje kao da je naša trobojka bila u pitanju. Moldavija, Rusija, Belgija, Portugal, Belorusija … ređali su se finalisti. Srbija! Duška Vučinić – Lučić je mogla da odahne, a to je poručila i svima nama kraj malih ekrana. Ostali finalisti su još Albanija, Grčka i Island.

Nakon proglašenja 10 finalista, voditelji su nas pozdravili i zakazali novo druženje za četvrtak, 27. maj.

Milan Stanković sa srpskom zastavom

Milan Stanković sa srpskom zastavom

Nakon pola sata od proglašenja finalista, organizovana je pres konferencija gde su se pojavili svih 10 finalista. Nakon par pitanja, svako od učesnika je izvlačio kuglicu sa brojem pod kojim će se takmičiti u velikom finalu.

Vukašin je prvi izvlačio broj, iako je hteo da bude deveti, kuglica je rekla 6.

Vukašin je izvukao broj 6

Vukašin je izvukao broj 6

Milan je nastupao 7. u polufinalu, u sedmoj koverti je bila Srbija, ali je kuglica rekla da će Milan u subotu nastupati pod rednim brojem 8.

Milan Stanković je izvukao broj 8

Milan Stanković je izvukao broj 8

Finalisti, želimo Vam puno sreće i što bolji plasman 29. maja!

Dopisnik Tatypolitana: Maik

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

1 Komentar

 1. Marwan says:

  Srbija, Srbija, Srbija. :-D

Ostavite komentar


Read previous post:
Udala se Seka Aleksić

Ako Seka Aleksić poželi da se pojavi u novinama i da obelodani neku vest, za ovu pevačicu to nije problem....

Close